Acutherapy - Βελονισμός

Μία κάπως διαφορετική σελίδα με συχνές ερωτήσεις

Ποιοι χρησιμοποιούν τον βελονισμό;

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το κόσμο χρησιμοποιούν τον βελονισμό για να αντιμετωπίσουν θέματα υγείας και άλλες καταστάσεις. Κάποιοι κάνουν βελονισμό για να ξεπεράσουν άγχος ή κάποια προσωπική κρίση, άλλοι για να βελτιώσουν την επίδοσή τους στον επαγγελματικό τομέα, και άλλοι για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα ή γιατί νιώθουν υποτονικά ή ακόμη για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας. Ο βελονισμός θεωρείται κατάλληλος για όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων μωρών, παιδιών και ηλικιωμένων. Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού αυξάνεται σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, ειδικά όταν αυτές είναι συντονισμένες με την ομοιοπαθητική προσέγγιση.

Είναι ασφαλής για όλες τις ηλικίες;

Ναι. Τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικες λαμβάνουν σημαντικά οφέλη από τον βελονισμό.

Πώς μπορεί ο Παραδοσιακός Κινέζικος Βελονισμός να με βοηθήσει;

Ο βελονισμός είναι ένα ευρέως αποδεκτό μέσο αντιμετώπισης μεγάλου φάσματος σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων, από τα πολύ συγκεκριμένα και ξεκάθαρα έως τα πιο γενικευμένα και ασαφή, που όμως επιδρούν εξίσου αρνητικά στην κατάσταση του ατόμου.

Πόσες συνεδρίες βελονισμού θα χρειαστώ;

Αυτό εξαρτάται από κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Αρχικά οι συνεδρίες γίνονται μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Η βελτίωση συνήθως παρατηρείται από την πρώτη μέχρι την τρίτη συνεδρία, αν και πιο χρόνιες καταστάσεις, μπορεί να απαιτούν περισσότερο χρόνο. Όταν επιτευχθεί η σταθεροποίηση της κατάστασης, είναι πιθανόν να χρειαστούν μηνιαίες συνεδρίες για την διατήρηση της ισορροπίας. Ο Παραδοσιακός Κινέζικος Βελονισμός είναι επίσης πολύ αποτελεσματικός ως μέσο ενίσχυσης της αμυντικής ενέργειας του οργανισμού, ενώ συχνά στην αλλαγή κάθε εποχής, αρκετοί χρησιμοποιούν τον βελονισμό για πιο ήπια προσαρμογή.

Πώς αισθάνεται κανείς με τον βελονισμό;

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τον βελονισμό χαλαρωτικό. Η αίσθηση της βελόνας περιγράφεται ως «γαργαλιστική», «τσίμπημα», «αμβλύς πόνος», «ηλεκτρικό ρεύμα». Αυτά είναι σημάδια ενεργοποίησης της ζωτικής ενέργειας του σώματος (Qi).

Φοβάμαι τις βελόνες – μπορώ να κάνω βελονισμό;

Ναι. Οι βελόνες είναι εξαιρετικά λεπτές. Πολύ πιο λεπτές από τις βελόνες που χρησιμοποιούνται για τις ενέσεις ή για την αιμοληψία. Πολλές φορές μπορεί να μην αισθανθείτε καν την είσοδο της βελόνας και αφού τοποθετηθούν σπάνια ενοχλούν.

Υπάρχει κάποια προετοιμασία πριν κάνω βελονισμό;

Καλό είναι να μην έχετε γευματίσει πριν τη συνεδρία, καθώς η διαδικασία της πέψης επηρεάζει τον σφυγμό και τη ροή των υγρών στο σώμα, ενώ μπορεί να χρειαστεί να ξαπλώσετε μπρούμυτα. Επίσης καλό είναι να έχετε αποφύγει το αλκοόλ και τον καφέ. Είναι καλή ιδέα να φοράτε ελαφρά και χαλαρά ρούχα, που θα επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στα σημεία βελονισμού. Οι αρχικές συνεδρίες για τους αρχάριους γίνονται συνήθως στα άκρα του σώματος, οπότε είναι απλές και άνετες.

Πώς θα νιώθω μετά τον βελονισμό;

Το πιθανότερο είναι ότι θα νιώσετε ήρεμοι και ξεκούραστοι. Εάν το πρωτόκολλο βελονισμού ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένο, μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι και νυσταγμένοι. Σε τέτοια περίπτωση, καλό θα ήταν να αποφύγετε έντονες δραστηριότητες όπως η οδήγηση.

Έχει ο βελονισμός παρενέργειες;

Πρακτικά ο βελονισμός δεν έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μερικές ήπιες δερματικές ενοχλήσεις (μώλωπας, κοκκίνισμα) υποχωρούν γρήγορα. Τυχόν έξαρση, όπου παρατηρείται μια προσωρινή επιδείνωση συμπτωμάτων, είναι ένδειξη επιτυχούς αντιμετώπισης. Το “ξέσπασμα” του οργανισμού είναι αποτέλεσμα επιτάχυνσης της επιθυμητής βελτίωσης και της επερχόμενης ισορροπίας.

Να ενημερώσω τον γιατρό μου ότι δέχομαι βελονισμό;

Εφόσον παρακολουθείστε από κάποιον γιατρό και λαμβάνετε ιατρική θεραπεία, είναι λογικό να ενημερώσετε ότι κάνετε βελονισμό. Επίσης, ο βελονιστής σας πρέπει να γνωρίζει τις φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνετε και τυχόν επεμβάσεις που έχετε δεχτεί στο σώμα σας.

Να συνεχίσω να λαμβάνω τη φαρμακευτική μου αγωγή;

Ναι. Ο βελονισμός μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε ή ακόμη και να διακόψετε τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε. Αλλά κάθε μεταβολή στην αγωγή σας θα γίνει από τον γιατρό που σας την χορήγησε. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΑΣ ΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ.

Μπορώ να κάνω βελονισμό σε δημόσιες δομές υγείας;

Ο βελονισμός στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται ως ιατρική επιστημονική πράξη και δεν διδάσκεται στα εγχώρια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Προς το παρόν, ορισμένοι ιατροί ασκούν βελονισμό είτε συνδυαστικά, είτε αποκλειστικά, αφού λάβουν σχετική εξειδίκευση. Υπάρχουν Ιατρεία Πόνου σε δημόσια Νοσοκομεία που εφαρμόζουν βελονισμό για ανακούφιση των ασθενών. Το σχετικό πλαίσιο στην ΕΕ είναι υπό διαμόρφωση, και η οριστική ένταξη του βελονισμού σε δημόσιες δομές υγείας είναι αμφίβολη, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των φαρμακοβιομηχανιών και της αλλοπαθητικής δυτικής ιατρικής.

Καλύπτει η ιδιωτική μου ασφάλεια υπηρεσίες βελονισμού;

Θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον ασφαλιστή σας. Αρκετές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, καλύπτουν πλέον έξοδα συνεδρίας βελονισμού και ομοιοπαθητικής. Σε αυτήν την περίπτωση θα σας παραπέμψουμε σε κάποιο κατάλληλο Ιατρικό κέντρο.

Με την είσοδο στην ιστοσελίδα και τη χρήση της, συμφωνείτε με τους όρους της πολιτικής απορρήτου και τους όρους χρήσης μας. Διαβάστε περισσότερα. Κλείσιμο